Vodič za početnike pri odabiru glodala za ručnu glodalicu

Vodič za početnike pri odabiru glodala za ručnu glodalicu

Konačno ste kupili novi ručni frezer i spremni ste da se upustite u nove poduhvate i površinsko glodanje drveta. Ukoliko ste početnik u obradi drveta ili stolar amater koji se nije susretao sa ovakvom vrstom obrade drveta pa niste sigurni koja glodala za vaš ručni frezere su vam potrebna, pažljivo pročitajte ovaj tekst jer mogućnosti i izbor glodala za obradu drveta je danas ogroman. A vi ne želite kupiti neko glodalo koje vam neće biti od koristi.

Prvo je bitno da znate da li vaša ručna glodalilica, ručni frezer ili oberfrezer kako god želite da je zovete, ima prihvat alata od 6mm, 8mm ili 12mm?

Jer aposlutno bi bilo pogrešno kupiti glodalo koje ima prečnik stabla za prihvat od 12mm ako vaš oberfrezer ima prihvat od 6mm. U suprotnom, ukoliko vaša ručna glodalica ima prihvat od 12mm vi možete koristiti glodala sa prihvatom od 6 ili 8mm ukoliko imate odgovarajuće reducir čaure.

Ravna glodala za obradu drveta

Glodalo ravno, prečnik 12 mm, radna dužina 32 mm, Bosch

Glodalo koje će uvek naći svoju primenu, služi za kopanje kanala, usecanje direktno u materijal i pravljenje žljebova. Ravno glodalo dolazi u dosta različitih dimenzija. Pre svega mislim na spoljni prečnik glodala, koji tokom obrade pravi i samu širinu kanala i dužinu rezne ivice koja tokom obrade drveta pravi dubinu samog kanala.

Glodalo sa ležajem

Idealno za pravljenje svih vrsta utora, muški falc, itd. Zbog kugličnog ležaja na vrhu samog glodala sam rad je dosta olakšan jer samo vođenje glodala se upravo vrši putem tog kugličnog ležaja te Vam nije potreban firung za ručni frezer da bi ostvarili pravu i ravnu obradu.

Takođe i ovo glodalo dolazi u nekoliko različitih dimenzija, bitna je visina rezne vidija pločice, spoljni prečni glodala i dimenzija ležaja. Na osnovu ovih mera dobijate i na kraju sam učinak u drvetu, odnosno dubinu i širinu žljeba koji Vam je potreban.

Kopir glodalo

Kopir glodalo 40mm – FREUD

Glodalo koje svaka radionica mora imati. Olakšava i ubrzava sam proces rada, tako što pomoću kugličnog ležaja vi već pripremljen šablon (na primer daščica za sečenje mesa nepravilnog oblika ili okrugla  pizza daska) prenosite na drvo ili MDF i aposlutno 1:1 kopirate šablon i dobijate potpuno isti željeni oblik sa šablona. Zbog toga su kopir glodala pogodna za veće serije i krivolinijske oblike pa nalaze svoju primenu u izradi nameštaja, kuhinjske galanterije itd. Dolaze i u varijanti sa izmenljivim pločicama tzv žiletima, ili tvrdo lemljenim vidija pločicama. I jedna i druga  vrsta ima istu primenu u obradi drveta. Prednost glodala sa izmenljivim pločicama ili šiletima je ta da kada se rezna pločica istupi vi je skidate i stavljate novu, i brzo nastavljate sa radom Dok kod tvrdlo lemljenih pločica kada se glodalo istupi morati ga nositi na servis odnosno na oštrenje glodala, te imate trošak izgubljenog vreme (nekada se na oštrenje čeka i nekoliko dana) i cenu same usluge oštrenja koje je gotovo ista kao i cena rezrvne pločice ili žileta za glodalo sa izmenljivim pločicama.

Glodalo za obaranje ivice

Glodalo za skidanje ABS trake ili kant trake, obaranje ivice R2 – Freud

Glodala koja su neophodna prilikom bilo kakve obrade drveta, bilo da pravite nameštaj, izrada kuhinje, izrada stepeništa, izrada letnjikovca ili klupice, izrada bilo čega od drveta u enterijer ili eksterijeru. Biće Vam potrebno glodalo za obaranje nekakve ivice bilo to radijus glodalo ili obaranje ivice pod pravim uglom.

Najčešće se koriste radijus glodala sa ležajem (zbog lakšeg, preciznije i bržeg rada) R2R6R8R10 ili R12 mm. To su standarden mere radijus glodala koja se koriste, Dok kod glodala za obaranje ivice pod ravnim uglom je to najčešće glodalo od 45° ali idrugi uglovi kao što su 22.5° 30° itd…

Ukoliko ste početnik ili profesionalac koji je u nedoumici koje glodala ili bilo koja vrsta alata, imate neki specijalan projekat ili se susrećete sa takvim izazovom po prvi put. Besplatno potražite savet, naše mišljenje, predlog, zajedno ćemo kroz nekoliko minuta razgovora ili par razmenjenih poruka doći do rešenje koji alat će vam koristiti, gde ga možete povoljno kupiti ili čak pozajmiti.

Ekipa sajta alat.co.rs Vam je na raspolaganju uvek za svu tehničku podršku i besplatno savetovanje.

Share this post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *