5 alata koje svaki početnik mora da ima!

5 alata koje svaki početnik mora da ima!

Mnogi koji pokušavaju da započnu rad sa drvetom imaju listu neophodnog alata koji žele nabaviti kako bi se upustili u tajne ovog prelepog zanata. Često taj spisak sadrži celu prodavnicu alata jer početnici uglavnom žele da imaju širok dijapazon alata kako bi mogli da naprave sve što je potrebno. Ukoliko je vaš spisak takav odložite ga na neko vreme i krenite sa ovim.

Za početak rada ne treba potrošiti bogatstvo.

Postoji stvarno samo pet alata za obradu drva koje bi preporučili svim ljudima koji ulaze u svet stolarije od početka, a većina je relativno jeftina. Međutim, s ovih pet alata, početnik se može pozabaviti velikim brojem projekata.

Cirkular – kružna testera

Možda ne postoji svestraniji osnovni ručni električni alat od kružne testere. Kada se koristi sa lenjirom za vođenje, kružna testere, odnosno cirkular može biti približno jednako tačna kao  ger i obraditi nekoliko zadataka koje ne biste mogli pomoću ger mašine, poput rezanja šper-ploče i svih drugih pločastih materijala ili podužnih rezova.Kad je obrada drveta u pitanju, kvalitetna kružna testera trebala bi biti prvi kupljeni ručni električni alat, jer će vam možda biti najkorisniji u početku za pripremu materijala.

Bušilica

Neki bi mogli očekivati ​​da će na ovom popisu videti akumulatorsku bušilicu, ali kad govorimo o osnovnim alatima za obradu drveta, standardna bušilica je svestranija i snažnija. Naravno, akumulatorska  je  bežična, što je čini prenosnom i lakoradnijom ali bušilice sa kablom su manje skupe i mogu uraditi više od bežične bušilice.Nekoliko je opcija koje trebate uzeti u obzir pri odabiru ovog tipa bušilice, kao što su: veličina futera, da li je samostezujući ili ne, snaga motora… za početak ovo je najuniverzalniji model na tržištu koji možete naći:

Ubodna testera

Treći alat za početnike je ubodna testera koja omogućava korisniku da izrezuje zakrivljene i kružne uzorke na komadima drveta. Naravno, tračna testera će verovatno biti preciznija ali za početnike je ubodna testera savršeno produktivna. Za početak odaberite jeftiniju, standardnu ubodnu testeru kako bi se navikli na ovu alatku za koju je potrebno dosta osećaja jer se sve radi iz ruke.
https://proalat.co.rs/shop/elektricni-alat/elektricne-testere/elektricna-ubodna-testera-450w-18mm-m4301-makita-mt/

Kružna šlajferica

Četvrti najvažniji osnovni ručni električni alat koji bi svaki početnik trebao kupiti je šlajferica za drvo. Bilo da pravite ormar, ogledalo, stočić, policu, bilo šta od punog drveta ili medijapana na kraju morate da prebrusite i pripremite za farbanje ili lakiranje. Praktično ovaj alat vam je neophodan u obradi drveta.
https://proalat.co.rs/shop/elektricni-alat/elektricne-brusilice/elektricna-vibraciona-brusilica-190w-92x185mm-m9203-makita-mt/

Ručna glodalica

Poslednji alat koji preporučujem svakom početniku u stolariji je kvalitetan oberfrezer ili ručna glodalica. Odaberite model alata koji ima najmanje 1300 W koji ima elektroničnu kontrolu promjenjive brzine (budući da glodala većeg prečnika trebaju raditi na sporijem broju obrata).Ovaj alat će vam biti omiljen

Sa njim možete obaradti ivice pod svim uglovima, prosecati materijale po šablonu, raditi muški-ženski falc i na stotine drugih profila i oblika ukoliko imate odgovarajuće glodalo.

Jednoručna glodalica – oberfrezer 530W, 6mm – Makita MT

Nadam se da ste uvideli iz ovog teksta da nije potrebno bogatstvo da bi se bavili stolarijom i obradom drveta. To je divan zanat koji je u deficitu i ukoliko imate želju da počnete njime da se bavite ekipa Alat.co.rs vas podržava sa 5% popusta na kupovinu seta za početniku koji smo prikazali u ovom blogu!

Share this post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *