Kako pravilno urezati navoj?

Kako pravilno urezati navoj?

Ovih dana dobili smo jedno zanimljivo pitanje. Koji prečnik burgije je potreban da bi se urezao unutrašnji navoj M26? Zbog tog pitanja rešili smo da napišemo kako se pravilno urezuje navoj i koji vam je alat potreban za urezivanje unutrašnjeg navoja.

Ako ste ovo znali, nije na odmet da se podsetite a ako niste, naučićete nešto novo. Pa da krenemo.

Alat potreban za urezivanje navoja

Ureznica je alat koji se koristi za rezanje unutrašnjeg navoja, tj. loze. Tu možemo razlikovati dve vrste ureznica: ručne i mašinske. Mi ćemo ovde pričati o ručnim ureznicama.

Kako koristimo ručne ureznice, pored njih nam je potreban i okretač ureznika, koji će nam poslužiti za okretanje ureznica.

Ručne ureznice dolaze u garnituri od 3 komada i to: predurezivač (jedna crta), urezivač (dve crte) i završni urezivač (bez crte).

U zavisnosti koji vam je navoj potreban postoje različite vrste ručnih ureznica: standardne, ureznice sa finim navojem i colovne ureznice.

Postupak urezivanja navoja

Pre samog urezivanja navoja, potrebno je da odredimo prečnik rupe i istu izbušimo. Prečnik rupe se određuje na osnovu veličine zavrtnja koji želimo da koristimo. Veličina zavrtnja se označava oznakom M.

Uzmimo za primer da imamo zavrtanj M26 i da želimo da za njega napravio navoj. Da bi dobili prečnik rupe koje treba da izbušimo za njega potrebno je da, u ovom slučaju M26, pomnožimo sa koeficijentom 0,8 i tako dobijemo prečnik rupe u milimetrima.

M26 x 0,8 = 20,8mm

U ovom slučaju, za bušenje koristimo burgiju približnog prečnika 21mm. Rupu bušimo pod pravim uglom.

Kao što smo rekli, za urezivanje navoja koriste se 3 ureznice:

  • predurezivač (jedna crta)
  • urezivač (dve crte)
  • završni urezivač (bez crta)

Prvo koristimo predurezivač (jedna crta) i njega stavljamo u okretač ureznice. Urezivanje se obavlja okretanjem ureznice u smeru kazaljke na satu, tj. u desno. Ako se prilikom urezivanja oseti otpor, vratimo ureznicu za trećinu kruga, kako ne bi oštetili samu ureznicu. Naravno, za lakše urezivanje možemo koristiti rezno ulje.

Kada urežemo navoj predurezivačem, koristimo urezivač (dve crte) a nakon njega završni urezivač (bez crta). Prolaskom sve tri ureznice kroz rupu napravili smo navoj za željeni zavrtanj. Da li smo dobro napravili navoj proverićemo na jedostavan način. Umetanjem zavrtnja. Ako zavrtanj može da se ušrafi do kraja bez otpora i proklizavanja onda smo dobro urezali navoj.

Koraci urezivanja navoja (ukratko)

Ovde ćemo da opet navedemo korake za pravilno urezivanje navoja:
  1. određivanje veličine prečnika rupe
  2. bušenje rupe pod pravim uglom
  3. urezivanje navoja
  4. provera da li je navoj dobro urezan

Uvek možete podeliti vaša iskustva sa nama u komentarima ili nam postaviti neko pitanje na koje ćemo rado odgovoriti.

Iskoristite 5% popusta na sve ručne ureznice

Kupon kod: RUREZ20

Ako ste pročitali tekst i našli ga zanimljivim ili ste naučili nešto novo ili ste se podsetili onoga što ste već znali i rešili da naručite neke od ručnih ureznica koje imamo u ponudi, obezbedili smo vam kod za popust od 5% na sve ručne ureznice.

Share this post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Upravo ste dodali proizvod u korpu: